KAPCSOLÓDÓ: Mit jelent a fájdalmas vizelés vagy égés?

KAPCSOLÓDÓ: Mit jelent a fájdalmas vizelés vagy égés?

Csak ügyeljen arra, hogy cukrozatlan áfonyalevet válasszon (az édesített áfonyalevekben lévő cukor valójában bakteriális fertőzést táplálhat). Keverje össze szénsavas vízzel vagy natúr joghurttal, javasolja.

Egy másik alacsony kalóriatartalmú lehetőség – válasszon egy d-mannózt tartalmazó áfonya tablettát, mondja.

Jó a banán a húgyúti fertőzésekre?

Az Amerikai Urológiai Társaság a banánt hólyagbarát élelmiszernek nevezi. (13) Ennek az az oka, hogy a banán a legtöbb embernél valószínűleg nem irritálja a hólyagot. Egyéb hólyagbarát gyümölcsök és zöldségek: körte, zöldbab, tök és burgonya. Míg a banánevés segíthet csökkenteni a húgyhólyag irritációját, a banán evése önmagában nem fogja elmúlni a húgyúti fertőzést.

Segíthet a hagyma a húgyúti fertőzéseken?

A hagyma, különösen a nyers, egyeseknél húgyhólyag-irritációt okozhat. (6) Ha aktív húgyúti fertőzése van, az olyan ételek fogyasztása, amelyek tovább irritálják a húgyutak már gyulladt szöveteit, ronthatják a húgyúti tüneteket.

Az almaecet fogyasztása kezelheti a húgyúti fertőzéseket?

Tanulmányok, például egy 2018 januárjában a Scientific Reportsban közzétett tanulmányok kimutatták, hogy az almaecet antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, de nincs tudományos vagy orvosi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az almaecet ivása gyógyítja a húgyúti fertőzéseket. (14) A nagy mennyiségű almaecet fogyasztása torokirritációhoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

A kókuszolaj hatékonyan enyhíti az UTI tüneteit?

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a kókuszolaj antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. (15) Nincs azonban olyan kutatás, amely kifejezetten a kókuszolajnak a húgyúti fertőzésekre gyakorolt ​​hatását vizsgálná.

Marie Suszynski további jelentése.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Húgyúti fertőzés. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. augusztus. Al-Abri SA, Kearney T. A szódabikarbónával való visszaélés házi gyógymódként: esettapasztalatok a kaliforniai méregellenőrző rendszerről. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 2014. december Hogyan kezelik az egészségügyi szakemberek a hólyagfertőzést? Országos Diabétesz és Emésztő- és Vesebetegségek Intézete. 2017. március. Táplálkozási referenciabevitel: víz, kálium, nátrium, klorid és szulfát. Nemzeti Tudományos Akadémiák, Mérnöki, Orvostudományi. 2004. február. Húgyúti fertőzések. Johns Hopkins Medicine. Húgyhólyag-irritáló élelmiszerek. Cleveland Klinika. 2017. május Uva Ursi. Penn State Milton S. Hershey Orvosi Központ. 2016. február Domenici L, Monti M, Bracchi M, et al. D-mannóz: Ígéretes támogatás a nők akut húgyúti fertőzéseihez. Egy kísérleti tanulmány. Európai Orvosi és Gyógyszerészeti Tudományok Szemle. 2016 Porru D, Parmigiani A, Tinelli C, et al. Orális D-mannóz visszatérő húgyúti fertőzésekben nőknél: kísérleti tanulmány. Journal of Clinical Urology. 2014. január. Liu CM, Stegger M, Aziz M, et al. Az Escherichia coli ST131-H22 élelmiszer eredetű uropatogének. mBio. 2018. augusztus. Chen YC, Chang CC, Chiu THT és társai. A húgyúti fertőzés kockázata vegetáriánusok és nem vegetáriánusok körében: jövőbeli tanulmány. Tudományos Jelentések. 2020. január. Liska DJ, Kern HJ, Maki KC. Áfonya és húgyúti fertőzések: Hogyan vezethet ugyanaz a bizonyíték egymásnak ellentmondó tanácsokhoz? Előrelépések a táplálkozás terén. 2016. május. 10 étel, amibe beleszeret a hólyagja. Az Amerikai Urológiai Társaság. 2018. szeptember. Yagnik D, Serafin V, Shah AJ. Az almaecet antimikrobiális hatása Escherichia coli, Staphylococcus aureus és Candida albicans ellen; A citokin és a mikrobiális fehérje expressziójának csökkentése. Tudományos Jelentések. 2018. január. Shilling M, Matt L, Rubin E et al. A szűz kókuszolaj és közepes szénláncú zsírsavainak antimikrobiális hatásai a Clostridium Difficile-ra. Journal of Medicinal Food. 2013. december Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A húgyúti fertőzések legújabb eredményei

A hormonterápia megelőzheti a húgyúti fertőzéseket a menopauza utáni nőknél

Kutatások szerint a hormonterápia (HT) segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket (UTI) idősebb nőknél.

Írta: Meryl Davids Landau 2020. július 23

A húgyúti fertőzések okai és kockázati tényezői

A húgyúti fertőzések akkor fordulnak elő, amikor a káros baktériumok bejutnak a húgycsőbe – a vizeletet a szervezetből kivezető csőbe. A húgyúti fertőzések kockázati tényezői eltérőek lehetnek. . .

Írta: Lindsey Konkel 2020. március 30

Segítenek-e az illóolajok biztonságosan megszabadulni a húgyúti fertőzésektől?

Ismerje meg, hogyan segítheti az aromaterápia a húgyúti fertőzések gyógyulását.

Írta: Meryl Davids Landau 2020. március 25

Szülői útmutató a gyermekek húgyúti fertőzéseihez: tünetek, diagnózis, kezelés és egyebek

Az UTI okai felnőtteknél és gyermekeknél ugyanazok, de a tünetek és a kezelés eltérő.  

Holly Pevzner 2020. március 23

Az almaecet fogyasztása segíthet megszabadulni a húgyúti fertőzésektől?

Egyes természetes gyógymódok nagyszerűek a húgyúti fertőzésekre. Az almaecet nem tartozik ezek közé.

Írta: Lindsey Konkel 2020. március 18

Húgyúti fertőzések a terhesség alatt: tünetek, kezelés és gyakori kérdések

A terhesség alatt bekövetkező fizikai és hormonális változások növelik a nő esélyét a húgyúti fertőzés kialakulására.

Holly Pevzner 2020. március 16

Vegetáriánus étrend a húgyúti fertőzések kockázatának csökkentésével

A több gyümölcsöt és zöldséget és kevesebb húst tartalmazó étrend csökkentheti a húgyúti fertőzéseket okozó káros baktériumok jelenlétét – mutat rá kutatás.

Becky Upham 2020. január 31

Tanulmány szerint a több vízivás kevesebb húgyúti fertőzéshez vezet

A húgyúti fertőzések kezelésére használt antibiotikum ritkább a visszatérő fertőzések kutatásában.

Írta: Cheryl Alkon 2018. október 1

A húgyúti fertőzések 7 meglepő kockázati tényezője

Íme, mit kell tudnia ezeknek a nyomorult fertőzéseknek a rejtett okairól, és mit tehet önmaga védelmében.

Írta: Stacey Colino 2018. május 3

Egy új tanulmány szerint a túlzott ülés károsíthatja a húgyutakat

Ha hosszú órákat tölt az íróasztalnál ülve, vagy keveset vagy egyáltalán nem mozog, a húgyutak megszenvedhetik a következményeket.

Írta: Stacey Colino 2018. március 21"

Ha további klinikai vizsgálatok sikeresek lesznek, ez az új eszköz nagymértékben javíthatja a vesekő diagnosztizálási folyamatát azoknál az embereknél, akiknek egyébként 24 órás vizeletgyűjtést kellene végezniük.

iStock

Egy kísérleti gyors vizeletvizsgálat drámai módon megváltoztathatja a vesekő diagnosztizálási folyamatát, amely a felnőttek gyakori egészségügyi problémája. A 2020 májusában a Science Advances folyóiratban közzétett kísérleti tanulmány eredményei szerint a teszt 30 percen belül visszaadhatja az eredményeket, ami egy napon csökkentheti a 24 órás vizeletgyűjtés szükségességét és a laboratóriumi eredményekre való heti várakozást.

A kísérlethez a kutatók 15 visszatérő vesekőben szenvedő beteget kértek fel, hogy 24 órán keresztül gyűjtsék össze az összes vizeletüket. Ezeket a mintákat laboratóriumba küldték elemzésre, és összehasonlították ezeket az eredményeket az új gyors vizeletvizsgáló rendszerrel, egy cseppalapú bioanalitikai rendszerrel, amelyet csúszós folyadékkal infúziós porózus felszíni laboratóriumnak (SLIPS-LAB) kaptak. .

A kutatók öt olyan anyag szintjét vizsgálták a vizeletben, amelyeket általában a vesekő diagnosztizálása és kezelése érdekében vizsgálnak: kalcium, oxalát, citrát, húgysav és pH. A hagyományos laboratóriumi elemzési eljárással és a kísérleti gyorstesztrendszerrel végzett mérések hasonló eredményt hoztak.

KAPCSOLÓDÓ: Hogyan diagnosztizálják az orvosok a veseköveket

Nagyobb vizsgálatokra van szükség, amelyekben több beteg vesz részt, és a vizeletben lévő anyagok szélesebb köre szükséges annak megállapításához, hogy a SLIPS-LAB rendszer helyettesítheti-e a hagyományos 24 órás vizeletgyűjtést a vesekőben szenvedőknél. És ha ezek a kísérletek sikeresek, még három-öt évbe telhet, amíg a SLIPS-LAB rendszer kereskedelmi forgalomba kerül, mondja Pak Kin Wong, PhD, a kísérleti tanulmány vezető szerzője és a Pennsylvaniai Állami Egyetem orvosbiológiai mérnök professzora. az Egyetemi Parkban.

De ha működik, és piacra kerül, ez az új vizsgálati rendszer drámaian megváltoztathatja a vesekövek diagnosztizálását és kezelését, mondja Dr. Wong.

KAPCSOLÓDÓ: Miért okoznak olyan sok fájdalmat a vesekövek (és mikor múlik el)

“Ez [azt jelentené] a kőbetegségek gyorsabb és pontosabb kezelését” – mondja Wong. „Reméljük, hogy a jövőben ez az eszköz használható lesz a magas kockázatú kőképzők megelőző ellátására is, például olyan betegeknél, akiknek személyes és családi anamnézisében húgyköves, elhízás vagy magas vérnyomás szerepel. ”

A vesekövek hagyományos vizeletelemzéséhez nagy mennyiségű vizeletre van szükség, hogy a laboratóriumi technikusok vizsgálatokat végezhessenek, hogy megkeressék a specifikus biokémiai reakciókat minden egyes anyag esetében, amelyet azonosítani szeretnének a vizeletben. A SLIPS-LAB rendszer automatizálja ezt a folyamatot, felgyorsítva azt, és kevesebb vizeletet igényel ezen anyagok elemzéséhez, mondja Wong.

Hogyan működik az új teszt, és miért kényelmesebb, mint a jelenlegi szabvány

A SLIPS-LAB rendszer kulcsa egy csúszós bevonat az asztali eszköz belsejében, amely segít gyorsan összekeverni a vizeletet a reagensekkel, amelyek olyan keverékek, amelyeket biokémiai reakciók kiváltására adnak hozzá, amelyek segítenek azonosítani, mennyi különböző anyag van jelen a vizeletben.

Az ehhez a csúszós bevonathoz használt technológia körülbelül egy évtizede létezik. Az újdonság az az ötlet, hogy egy kis asztali készüléket építsenek vele a vesekőben szenvedők gyors vizeletelemzésére – mondja Song Li, PhD, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem biomérnöki tanszéke, aki sejt- és szövetmérnöki kutatásokkal foglalkozik. nem vett részt a SLIPS-LAB kísérleti tanulmányban.

„A jövőben előfordulhat, hogy ezt a (tesztet) otthon végezzük el, használjunk mobileszközt a képek összegyűjtésére, és megkapjuk a teszteredményeket” – mondja Dr. Li.

Az új készülék kényelmesebbé teheti a tesztelést azok számára, akik nem akarják elvégezni a 24 órás vizeletgyűjtést és várni az eredményekre; és elérhetőbbé teheti a tesztelést a fejlődő világban élők számára, ahol szűkösek a laboratóriumi létesítmények – teszi hozzá Li.

Sok oka van annak, hogy a 24 órás vizeletgyűjtési teszt tökéletlen eszköz a vesekövek kezelésére, mondja Benjamin Canales, MD, MPH, a Floridai Egyetem Gainesville-i Egyetem urológiai docense.

A 24 órás vizeletgyűjtés legnagyobb hátrányai a nyilvánvalóak. Először is, a betegeknek kényelmesen be kell pisilniük egy nagy tartályba, hogy az összes vizeletüket lerakhassák – és akár egy gyűjtési időpont elfelejtése is torzíthatja a vizsgálati eredményeket – mondja Dr. Canales, aki nem vett részt a kísérleti vizsgálatban.

Ezt a problémát tovább növeli, hogy a betegeknek gyakran le kell hűteni a vizeletmintákat.

KAPCSOLÓDÓ: Van-e vesekövem? Keresendő tünetek és mikor kell orvoshoz fordulni

A 24 órás gyűjtési módszer nemcsak kényelmetlen, de hibára is hajlamos

Sokan, akik 24 órás vizeletvételi tesztet végeznek, úgy döntenek, hogy egy hétvége során otthon végzik el, inkább a munkahelyükön gyűjtik össze és tárolják a vizeletet – jegyzi meg Canales. „Sajnos, mivel a legtöbben másképp táplálkozunk és hidratálunk harmoniqhealth.com otthon, mint a munkahelyünkön, ez azt jelenti, hogy orvosa kihagyhat a kritikus információkról. ”

Aztán van egy másik kihívás, amint a laboreredmények visszatérnek – jellemzően egy-két héttel azután, hogy a betegek összegyűjtötték a vizeletüket. Ezen a ponton az orvosok tudni akarják, hogy az emberek mit ettek, és mennyire voltak fizikailag aktívak a vizeletgyűjtés során, hogy segítsenek a legjobb diagnózis és kezelési terv elkészítésében. De addigra a betegek gyakran elfelejtik azokat a kritikus részleteket, amelyeket az orvosok tudni akarnak, mondja Canales.

Egy gyors, közvetlen gondozási teszt megkönnyítheti az emberek számára, hogy otthonról nyomon kövessék laboratóriumi vizsgálataikat, és jobban össze tudják egyeztetni az eredményeket azzal, amit ettek vagy ittak, ami hozzájárulhatott a problémákhoz, mondja Canales.

A gyorstesztnek vannak hátrányai – és további kutatásra van szükség, mielőtt használatba kerül

Az új tesztnek van néhány lehetséges kihívása, amelyeket meg kell oldani, mielőtt a betegek megbízhatóan használhatnák a 24 órás vizeletgyűjtés alternatívájaként. Az egyik probléma az lehet, hogy az orvosok jelenleg 11 különböző anyagot vizsgálnak a vizeletben, amikor kiszámítják a vesekő kockázatát, és a SLIPS-LAB csak öt anyagot vizsgál, mondja Canales.

Egy másik kérdés, hogy mennyire teljesíthet jól az új gondozási teszt, ha az emberek vizeletében szemcsés anyag vagy üledék van, ami gyakori a veseköveknél. Az ilyen részecskék eltömíthetik az eszközt, és ez a kísérleti tanulmány nem vizsgálta, hogy ez megtörténik-e vagy sem, mutat rá Canales.

KAPCSOLÓDÓ: Mit jelent a fájdalmas vizelés vagy égés?

Ezen túlmenően a vizelet számos olyan molekulát tartalmaz, amelyek fokozhatják, gátolhatják vagy megzavarhatják a vizsgálati eredményeket. További vizsgálatokra van szükség mind a normál, mind a vesekőképzőkben, hogy konzisztens, reprodukálható eredményeket lehessen felmutatni, mielőtt ezt az innovatív eszközt be lehetne nyújtani az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához (FDA) hatósági jóváhagyásra, majd forgalomba kerülhetne.

Végül pedig nem derül ki, amíg a tesztet szélesebb körben el nem használják, hogy segít-e megelőzni a kiújuló vesekő kialakulását – mondja Marshall Stoller, MD, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem urológus professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban. a kísérleti tanulmány.

Dr. Stoller szerint a vesekővel kezelt betegek nagyjából felénél 5-10 éven belül újra kialakulnak. Ennek a kockázatnak a minimalizálása érdekében az orvosok több 24 órás vizeletgyűjtést kérhetnek a betegektől, hogy több információt kapjanak a legjobb kezelési lehetőségekről és az étrend változtatásáról. Ha a SLIP-LABS használatát jóváhagyják, az új, gyorsabb teszt képes felváltani ezt a körülményesebb módszert; de a tanulmányoknak meg kell erősíteniük, hogy a gyorsabb vizsgálat valóban megadhatja azokat az információkat, amelyekre az orvosoknak szüksége van ezeknek a betegeknek a jobb kezeléséhez.

„Ezek a 24 órás gyűjtések nehézkesek, és többletköltséget jelentenek” – mondja Stoller. „A betegek szívesen vennének egy alternatívát a 24 órás adatgyűjtéshez, amelynek összegyűjtése és orvosuk visszajelzése időbe telik. ”

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb vesekövek

Egy új tanulmány szerint az antibiotikumok növelhetik a vesekövek kialakulásának kockázatát

A legnagyobb kockázatot a gyermekeknél találták.

Írta: Katherine Lee 2018. május 10

A hormonterápia megelőzheti a húgyúti fertőzéseket a menopauza utáni nőknél

Kutatások szerint a hormonterápia (HT) segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket (UTI) idősebb nőknél.

Írta: Meryl Davids Landau 2020. július 23

A húgyúti fertőzések okai és kockázati tényezői

A húgyúti fertőzések akkor fordulnak elő, amikor a káros baktériumok bejutnak a húgycsőbe – a vizeletet a szervezetből kivezető csőbe. A húgyúti fertőzések kockázati tényezői eltérőek lehetnek. . .

Írta: Lindsey Konkel 2020. március 30

Segítenek-e az illóolajok biztonságosan megszabadulni a húgyúti fertőzésektől?

Ismerje meg, hogyan segítheti az aromaterápia a húgyúti fertőzések gyógyulását.

Írta: Meryl Davids Landau 2020. március 25

Szülői útmutató a gyermekek húgyúti fertőzéseihez: tünetek, diagnózis, kezelés és egyebek

Az UTI okai felnőtteknél és gyermekeknél ugyanazok, de a tünetek és a kezelés eltérő.  

Holly Pevzner 2020. március 23

Az almaecet fogyasztása segíthet megszabadulni a húgyúti fertőzésektől?

Egyes természetes gyógymódok nagyszerűek a húgyúti fertőzésekre. Az almaecet nem tartozik ezek közé.

Írta: Lindsey Konkel 2020. március 18

Húgyúti fertőzések a terhesség alatt: tünetek, kezelés és gyakori kérdések

A terhesség alatt bekövetkező fizikai és hormonális változások növelik a nő esélyét a húgyúti fertőzés kialakulására.

Holly Pevzner 2020. március 16

Vegetáriánus étrend a húgyúti fertőzések kockázatának csökkentésével

A több gyümölcsöt és zöldséget és kevesebb húst tartalmazó étrend csökkentheti a húgyúti fertőzéseket okozó káros baktériumok jelenlétét – mutat rá kutatás.