2020. november 24. Szalmonella: Kérdések és válaszok

2020. november 24. Szalmonella: Kérdések és válaszok

A szalmonella becslések szerint évente 1,35 millió megbetegedést okoz. A becslések szerint évente 26 500 kórházi kezelést tulajdonítanak szalmonellafertőzésnek. A szalmonella évente körülbelül 420 halálesetet okoz.

Fekete és spanyol amerikaiak és a szalmonella

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a színes bőrűek körében valamivel magasabb a szalmonellafertőzés aránya. Az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban megjelent cikk szerzői, amelyek áttekintették a CDC Foodborne Diseases Active Surveillance Network (FoodNet) adatait, azt találták, hogy a szalmonellafertőzés az afro-amerikaiak körében volt a legmagasabb, ezt követik a spanyolajkúak, majd a kaukázusiak. 1998 és 2000 között. A 2008 és 2011 közötti adatok azt is sugallják, hogy az afroamerikaiak, a spanyol ajkú amerikaiak és az ázsiai amerikaiak nagyobb arányban tapasztaltak szalmonellát, mint a fehérek. A cikk szerint a kutatások arra utalnak, hogy a biztonságos élelmiszer-kezelési gyakorlatokkal kapcsolatos oktatási hiányosságok egyik oka lehet ezeknek az eltéréseknek. Hivatkozik azokra a bizonyítékokra is, amelyek arra utalnak, hogy az alacsony jövedelmű és kisebbségi csoportok gyakran „élelmiszer-sivatagokban” élnek, ahol korlátozott az egészséges és biztonságos élelmiszerek elérhetősége, és a választék a kisebb élelmiszerboltokra, kisboltokra és gyorséttermekre vagy elvitelre korlátozódik. ezek mindegyike szerepet játszhat az élelmiszer-eredetű betegségek fokozott kockázatában.

KAPCSOLÓDÓ: #BlackHealthFacts MATTER

A szalmonellával kapcsolatos állapotok és okai

Mint fentebb említettük, a szalmonellafertőzések a következőket okozhatják:

BaktériaDehidratációReaktív ízületi gyulladás Tífusz vagy paratífusz

És ezek a mögöttes állapotok, amelyek gyengítik az immunrendszert, fogékonyabbá tehetik az embert egy fertőzésre:

RákHIV/AIDS Cukorbetegség Vesebetegség

Források, amelyeket szeretünk

Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok

A tünetekkel kapcsolatos kérdésektől és válaszoktól az új fertőzésekkel kapcsolatos legfrissebb jelentésekig és figyelmeztetésekig ez az oldal a világ vezető fertőző betegségek szakértőitől származó szalmonellával kapcsolatos információk első számú forrása.

Élelmiszerbiztonság. kormány

Mi az a négy lépés, amelyet meg kell tennie az élelmiszerbiztonság érdekében? Mik azok a baktériumok és vírusok, amelyekre figyelnie kell saját és családja biztonsága érdekében? És honnan tudod, hogy mekkora a kockázati szintje? Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kulcsfontosságú információkat – valamint a riasztásokról és az élelmiszer-visszahívásokról szóló információkat – itt találhat ezen az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó alapvető oldalon.

Országos Diabétesz és Emésztő- és Vesebetegségek Intézete

Ha ételmérgezést kap, ezek a tippek és ajánlások, amelyekre szüksége van annak megértéséhez, hogy milyen gyógymódok segíthetnek a tünetein, és hogyan kezelik az orvosok a szalmonellát és más fertőzéseket.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Salmonella. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2020. november 24. Szalmonella: Kérdések és válaszok. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. december 5. Salmonella tünetek. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. december 12. Szalmonella fertőzés. Mayo Klinika. 2019. október 11. Gyógyszer-rezisztens, nem tífuszos szalmonella. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. Élelmiszermérgezés kezelése. Országos Diabétesz és Emésztő- és Vesebetegségek Intézete. 2019. június. Négy lépés az élelmiszerbiztonság felé: tisztítás, elkülönítés, főzés, hűtés. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2020. augusztus 14. Reaktív ízületi gyulladás. Mayo Klinika. 2019. október 2. Quinlan J. Az élelmiszer-eredetű betegségek előfordulási aránya és az élelmiszerbiztonsági kockázatok alacsony társadalmi-gazdasági státuszú és kisebbségi faji/etnikai hovatartozású populációk esetében: A szakirodalom áttekintése. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2013. augusztus. Tífusz. Mayo Klinika. 2020. november 3. Guandalini S. Probiotikumok a hasmenés megelőzésére és kezelésére. Journal of Clinical Gastroenterology. 2011. november Salmonella Enterocolitis. MedlinePlus. 2020. december 3.  Szalmonellával kapcsolatos kérdések és válaszok. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszerbiztonsági és Ellenőrző Szolgálata. 2013. augusztus 7. Szalmonella megelőzés. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. február 8. Szalmonella. Cleveland Klinika. 2019. január 17. Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Emésztési Egészségügyi Hírlevelünkre!

A legfrissebb szalmonellák

10 alapvető tény a szalmonelláról

A Wonderful Pistachios által termelt pisztáciát egy több államot érintő szalmonellajárványhoz hozták összefüggésbe. Íme, mit kell tudni erről a baktériumról, és. . .

Írta: Emily Willingham 2016. március 10

Biztonságos az ölelés egy részben beoltott világban?

Lehet, hogy több mint egy éve nem ölelte meg a szüleit vagy a nagyszüleit. Biztonságos-e bemenni egy kis szorításra, ha mindenki be van oltva a COVID-19 ellen? . .

Becky Upham 2021. április 28

A világjárvány súlyosbítja az élelmiszer-bizonytalanságban élő amerikaiak mentális egészségügyi problémáit

Az Egyesült Államokban csökkent az élelmiszerhiánnyal küszködő háztartások száma, de a világjárvány alatt visszatért a nagy recesszió szintjére. . .

Írta: Zachary Smith 2021. április 26

Kövesse nyomon a Vaxot: Vásárló vigyázzon: Küzdelem a COVID-19 oltással kapcsolatos csalások ellen

Az Egyesült Államokban ingyenesek az oltások, de ez nem akadályozza meg a rossz színészeket abban, hogy megpróbálják meggyőzni az ellenkezőjéről.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon a vaxot: A nők másképp élik meg a COVID-19-et és az oltásokat, mint a férfiak?

A nőket különösen súlyosan sújtja maga a vírus és a vakcinák mellékhatásai.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon az oltást: A COVID-19 vakcinával való tétovázás okainak megértése

Miért vonakodnak egyesek feltűrni az ingujjukat, és mi a baj azzal, ha teljes körű tájékoztatást akarnak kapni?

Serena Marshall 2021. április 21

Egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos vitaminok és étrend-kiegészítők csökkentik a COVID-19 kockázatát nőknél

Még ne rohanjon ki a gyógyszertárba készletezésért – a felmérés adatai korántsem meggyőzőek, mondja a kutatócsoport.

Írta: Carmen Chai 2021. április 20

Beoltottál a COVID-19 ellen, de még mindig aggódsz? Nem vagy egyedül

Még a COVID-19 oltás beadása után is rossznak érzi magát? A szakértők szerint ez természetes. Íme, miért – és mit tegyünk ellene.

Írta: Kaitlin Sullivan 2021. április 16

Miért nem aludtak jól az X generációs nők a járvány alatt?

Xer Ada Calhoun tábornok könyvet írt arról, hogy sok hozzá hasonló nő miért szembesül egy egyedülálló középkorú válsággal. Aztán beütött a világjárvány. Íme az ő véleménye a hogyanról. . .

Írta: Abby Ellin 2021. április 9

A COVID-19 a hajhullás oka?

Ha azon kapja magát, hogy szálakat veszít, a COVID-stressz lehet a bűnös.

Írta: Jessica Migala 2021. március 30"

Az Amerikai Ortopédiai Sebészek Akadémia szerint a kéztőalagút-szindrómát (CTS) a csuklóban lévő ideg becsípődése okozza. (1)

A kéztőalagút egy keskeny járat a csukló tenyér oldalán. A kéz egyik fő idege – a középső ideg – áthalad ezen a téren a csuklón a kéz felé vezető úton. (1)

A középső ideg a nyaktól lefelé a karon keresztül a kézig fut. A hüvelykujj tövében lévő izmokat szabályozza. Szintén jeleket továbbít az érzékelésről a hüvelyk-, mutató-, hosszú- és gyűrűsujjból az agyba. (1)

A kéztőalagút szindróma akkor fordul elő, amikor a kéztőalagút beszűkül, vagy amikor a kéztőalagúton áthaladó inak körüli szövetek megduzzadnak, nyomást gyakorolva a középső idegre. (1)

A kéztőalagút szindróma jelei és tünetei

A kéztőalagút-szindróma első tünetei általában finomak, vagy jelentkezhetnek és elmúlhatnak. A fájdalom és egyéb érzések fokozatosan kezdődnek, és idővel súlyosbodnak. (1)

A Mayo Clinic szerint a következő tüneteket tapasztalhatja: (2)

Bizsergés vagy zsibbadás Általában bizsergést és zsibbadást észlel a hüvelykujjban és a mutatóujjában, a középső vagy a gyűrűsujjában – a kisujját ez nem érinti. Ezekben az ujjakban sokkszerű érzést is érezhet, amely a csuklójától felfelé terjedhet a karjában.

Ezeket a tüneteket különösen akkor észlelheti, ha vezet, telefonon https://harmoniqhealth.com/hu/alkotox/ beszél vagy újságot tart a kezében.

Gyengeség Gyengeséget tapasztalhat a kezében. Ez a gyengeség vagy zsibbadás tárgyak leejtését okozhatja.

Tudjon meg többet a kéztőalagút-szindróma jeleiről és tüneteiről

A legfrissebb a kéztőalagútban

A legjobb és legrosszabb cipő a hátfájásra

A gyulladáscsökkentő étrend segíthet csökkenteni a derékfájást

Hatékonyak az antidepresszánsok a hátfájás és az osteoarthritis kezelésében?

A legjobb otthoni jogorvoslatok hátfájásra: Gyógytornász tanácsai

A kéztőalagút szindróma okai és kockázati tényezői

Néha a kéztőalagút szindróma oka nyilvánvaló. A National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) szerint például egy csuklóficam vagy -törés szűkítheti a kéztőalagút járatát, és becsípheti a középső ideget. (3) Vagy a rheumatoid arthritis fájdalmas gyulladást okozhat a csuklóízületben. (2)

Sokszor nincs egyetlen ok, vagy nem világos, hogyan vagy miért csípte meg a középső ideg.

A kéztőalagút esetei gyakran több tényező együttes következményei. (3)

Számos kockázati tényező növelheti a kéztőalagút szindróma kialakulásának esélyét.

A carpalis alagút szindróma kockázati tényezői a következők:

Női nemek A nőknél háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki kéztőalagút szindróma, mint a férfiaknál. (3) Terhesség A terhesség alatti hormonális változások a csukló duzzanatát okozhatják, ami becsípi a középső ideget, különösen az elmúlt néhány hónapban – jegyzi meg a Mayo Clinic. (4) Menopauza A menopauzába való átmenet körüli hormonális változások nagyobb kockázatot jelenthetnek a nőknél a kéztőalagút szindróma kialakulásában. (2) Öröklődés Az Amerikai Ortopédiai Sebészek Akadémia (AAOS) szerint az öröklődés fontos kockázati tényező lehet a kéztőalagút-szindrómában. A családon belüli tulajdonságok – például a csukló anatómiájának különbségei, amelyek szűkebb átjárót hoznak létre – hajlamosíthatnak egyes embereket a kéztőalagút-szindróma kialakulására. (1) Elhízás A Mayo Clinic szerint az elhízás a kéztőalagút-szindróma kockázati tényezője. (2) Rheumatoid arthritis A rheumatoid arthritis egy gyulladásos állapot, amely duzzanatot és gyulladást okozhat a csukló inak körül, és nyomást gyakorolhat a középső idegre. (2) Cukorbetegség A cukorbetegség által okozott idegkárosodás egyes embereket fogékonyabbá tehet az állapotra. (2) Egyéb egészségügyi állapotok Bizonyos állapotok, mint például a menopauza, a pajzsmirigy alulműködése, a veseelégtelenség és a nyiroködéma, növelhetik a kéztőalagút-szindróma esélyét. Ezenkívül egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a kéztőalagút-szindróma és az Arimidex (anasztrozol), egy mellrák kezelésére használt gyógyszer alkalmazása között. (2) Ismétlődő kéz- és csuklóhasználat Van néhány bizonyíték arra, hogy ugyanazon kéz- és csuklómozdulatok hosszabb ideig tartó ismétlése irritálhatja a csukló inakat, és nyomást gyakorolhat a középső idegre. (2)

Az emberek korábban azt hitték, hogy a kéztőalagút szindrómát a számítógép-billentyűzetek túlzott használata okozza. A Mayo Clinic szerint bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a kéztőalagút-szindrómához nem a billentyűzet, hanem az egér használata társulhat. Azonban nem áll rendelkezésre következetes bizonyíték arra, hogy a kiterjedt számítógéphasználatot a kéztőalagút-szindróma kockázati tényezőjeként támogassák. (2)

De az is szerepet játszhat, hogyan használja a kezét a munkahelyén. A NINDS szerint a munkahelyi tényezők hozzájárulhatnak a meglévő nyomáshoz vagy a középső ideg károsodásához. Az ügynökség szerint azok, akik összeszerelősoros munkákat végeznek – például gyártást, varrást és húscsomagolást – nagyobb kockázatnak vannak kitéve a CTS kialakulásának, mint az adatrögzítő személyzetnél. (3)

Legnepszerubb

Carpal Tunnel szindróma kezelése

Természetes módszerek a kéztőalagút-fájdalmak enyhítésére

Milyen érzés az ízületi gyulladásos fájdalom?

Hogyan nyújtsunk, ha fájdalmai vannak

Hogyan diagnosztizálható a kéztőalagút szindróma?

A kéztőalagút szindróma megfelelő diagnosztizálása érdekében orvosa áttekinti a kórtörténetét, fizikális vizsgálatot végez, és diagnosztikai képalkotó teszteket alkalmaz.

Az Ön kórtörténetének áttekintése, beleértve a tüneteket és az általános egészségi állapotot, segíthet kizárni más olyan egészségügyi problémákat vagy kapcsolódó állapotokat, amelyek csukló- és kézfájdalmat okozhatnak. (3)

A kéz, a csukló, a kar, a váll és a nyak fizikai vizsgálata figyelmeztetheti orvosát az idegkárosodás bármely jelére.

A CTS diagnosztikai képalkotó tesztjei tartalmazhatnak elektrodiagnosztikai teszteket, amelyek értékelik az idegfunkciókat. Ezek a tesztek más idegrendszeri állapotokat is kizárhatnak. Ezek a tesztek a következőket tartalmazzák: (3)

Nerve Conduction Studies (NCS) A bőrre ragasztott kis elektródák kis ütést küldenek a középső idegen keresztül annak elektromos aktivitásának mérésére. Ha az elektromos impulzus lelassul a kéztőalagútban, az azt jelzi, hogy az ideg becsípődött. Elektromiogram (EMG) Ez a teszt, amely kis tűket különböző izmokba helyez, megmutatja, hogy van-e izom- vagy idegsérülés, apró elektromos impulzusok mérésével a kézizmokban.

Egyéb elvégezhető diagnosztikai vizsgálatok a következők: (1)

Röntgensugarak. A röntgensugarak segíthetnek kizárni az ízületi gyulladást vagy a csonttörést, és lehetővé teszik orvosa számára, hogy olyan rendellenességeket lásson a csontszerkezetben, amelyek felelősek lehetnek a csuklófájdalmáért. Az ultrahangot általában csak tömeg vagy elváltozás kizárására használják, és hasznos lehet a középső ideg, valamint a csukló szalagjai és inai rendellenességeinek kimutatásában. (1)

A kéztőalagút-szindróma prognózisa

A legtöbb embernél a kéztőalagút szindróma idővel súlyosbodik valamilyen kezelés nélkül. A folyamat lehet fokozatos, de fontos, hogy orvosa időben értékelje és diagnosztizálja, különben állapota maradandó károsodáshoz vezethet. (1)

Néha a kéztőalagút szindróma minimális beavatkozással javulhat. A Mayo Clinic szerint, ha enyhe vagy közepesen súlyos tünetei vannak, amelyek 10 hónapnál rövidebb ideig jelentkeztek és elmúltak, a sínfelhelyezés és más konzervatív kezelések néha enyhíthetik a tüneteket. (5)

Ha az esete súlyosabb és krónikusabb, a műtét lehetőség lehet az Ön számára. A Cleveland Clinic szerint számos tünettől meglehetősen gyorsan enyhülést várhat, beleértve a kéz bizsergő érzéseit, amelyek éjszaka felébresztik az eljárást követően. (6) A zsibbadás enyhülése hosszabb ideig tarthat, akár három hónapig is, mondja a klinika. A klinika szerint a műtétek sikeressége nagyon magas, 90 százalék feletti.

Az AAOS szerint azonban olyan régóta fennálló esetekben, amikor a hüvelykujj tövében súlyos érzésvesztés vagy izomsorvadás következett be, a gyógyulás lassú lehet, és egyes betegek esetében előfordulhat, hogy a teljes felépülés nem lehetséges. (1)

A szerkesztő választása

Intelligens egészség: Kipróbáltam a HoMedics ParaSpa Plus paraffinfürdőt ízületi gyulladásomra – és valóban segített

A kéztőalagút szindróma tünetei és diagnózisa

Rheumatoid arthritis: az ízületek pihentetésének jelentősége

A rossz alvás megváltoztatja az agy fájdalomválaszát

A kéztőalagút szindróma időtartama

Megfelelő kezelés nélkül hónapokig vagy évekig lehet carpalis alagút szindrómája.

A tünetek általában nem szűnnek meg önmagukban valamilyen beavatkozással.

Ha a kéztőalagút-szindrómát hormonális változások és terhesség okozta duzzanat okozza, a terhesség után általában magától elmúlik, és nem igényel műtétet. (1)

A kéztőalagút-szindróma kezelési és gyógyszeres lehetőségei

A kéztőalagút szindrómát kétféleképpen kezelik: nem sebészetileg és műtéttel. A kevésbé súlyos eseteket általában terápiás vagy orvosi kezeléssel kezelik.